Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Ümraniye’de düzenlenen Topağacı Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’nde konuştu.
Törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da katıldı.
‘8 KİLOMETRE METRO YAPTILAR’
Kentteki en önemli problemlerden birinin trafik olduğuna dikkati çeken Kurum, “230 kilometre metro sözü verip, bu süreçte sadece ve sadece 8 kilometre metro yaptılar. Yine bizim yapmış olduğumuz metro ihalelerini iptal ettiler. O da yetmezmiş gibi gidip üstüne hafriyat döktüler. Tünellerimize beton döktüler. Şimdi ne yapıyorlar? Telaşlandılar, alelacele gidip işe başlama töreni yapıyorlar. Siz böyle bir tören duydunuz mu? Açılış değil, temel atma değil. İşe başlama töreni. İşe başlama töreni nedir ya? O nedir ya? Telaşlılar, telaşlı. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Murat ismini duydu mu şaşırıyor, şaşırıyor. O yüzden biz Murat Kurum’u ona çok defa anlatacağız. Çok defa inşallah Murat Kurum’la karşılaşacak ve hizmet nasıl yapılırmış, eser nasıl yapılırmış, İstanbul’a verilen vaatler nasıl tutulurmuş gelip öğrenecek. Öyle ‘hatırlamıyorum’ yok” ifadelerini kullandı.
“Hatırlamazsan, 31 Mart’ta da bu millet seni hatırlamaz” diyen Kurum, şunları kaydetti:
“Bu millet seni unutur. Söz verdiysen o sözleri tutacaksın. Öyle hatırlamıyorum, unuttum, bilmiyorum yok. İşine geldi mi reklam bütçesini deprem bütçesinin iki katı harcamayı biliyorsun. İşine geldi mi, kendi menfaatini gördün mü oraya gidip çadır kurmayı biliyorsun. İşine geldi mi İstanbul’un kaynaklarını çarçur etmeyi biliyorsun ama sözlerini hatırlamıyorsun. ‘İstanbul’a depremle ilgili konut yapacağım.’ diyorsun. O konutları yapmıyorsun. Yok öyle yağma.”
ÖZHASEKİ: ŞU ANDA KIRILMAMIŞ 500’E YAKIN FAY HATTI VAR.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de İstanbul’un depreme hazırlanması için, “Bir an önce tedbir almamız lazım, evlerimizi dayanıklı hale getirmemiz lazım. Belki bundan 30-50 sene önce başımızı sokabilmek amacıyla bulabildiğimiz yerlere elimize geçen imkanlarla bir ev yaptık, şimdi bir an önce yenilememiz lazım. Dünyada bu işin zaten bir tek çözümü bulunmuş, onun da adı kentsel dönüşüm” dedi.
Özhaseki, deprem bölgesinden sonra kendileri için ikinci önemli konunun İstanbul olduğunu belirterek, “İstanbul bir deprem şehridir, Türkiye de bir deprem ülkesidir. Şu anda kırılmamış 500’e yakın fay hattı var. Nerede, hangi saatte, nasıl kırılacak? Hangi şekilde kırılacak? Nereleri yıkacak? Kimleri toprağın altına alacak bilinmiyor. Ama bilim adamları diyorlar ki özellikle İstanbul depremi için zaman doldu. Bu ülke bir deprem ülkesi” diye konuştu.
Geçtiğimiz yüzyılda İstanbul’da 231 deprem meydana geldiğini, her sene 2 veya 3 yıkıcı deprem yaşandığını belirten Özhaseki, “Peki ne yapmamız lazım? Bir an önce tedbir almamız lazım, evlerimizi dayanıklı hale getirmemiz lazım. Belki bundan 30-50 sene önce başımızı sokabilmek amacıyla bulabildiğimiz yerlere elimize geçen imkanlarla bir ev yaptık, şimdi bir an önce bizim yenilememiz lazım. Dünyada bu işin zaten bir tek çözümü bulunmuş, onun da adı kentsel dönüşüm” dedi.
Konuşmaların ardından konut projesinin temel atma işlemi gerçekleştirildi.
(HABER MERKEZİ)